Bozeman Health Belgrade Clinic

A balance of functional considerations
with aesthetic aspirations

Bozeman Health Belgrade Clinic

ARCHITECTURE   |   INTERIORS

Set as the anchor building for the new Belgrade Health Park, the Belgrade Clinic incorporates urgent care, pediatrics, family practice, internal medicine, physical and occupational therapy, imaging, and laboratory services into a new, state-of-the-art facility. Inspired by the “flow station” model of care, the design facilitates teamwork and communication between providers and staff, in addition to increasing operational efficiencies and safety. Providers are housed in a collaborative work zone with direct access to patient areas and core support spaces, while exam and procedure rooms are organized within pods of functionality to allow for quick modifications. While building functionality drove the design, incorporating beauty into the overall concept elevated the project to a new standard of healthcare within the Belgrade community.

Bozeman Health Belgrade Clinic

A balance of functional considerations with aesthetic aspirations.

ARCHITECTURE
INTERIORS

Set as the anchor building for the new Belgrade Health Park, the Belgrade Clinic incorporates urgent care, pediatrics, family practice, internal medicine, physical and occupational therapy, imaging, and laboratory services into a new, state-of-the-art facility. Inspired by the “flow station” model of care, the design facilitates teamwork and communication between providers and staff, in addition to increasing operational efficiencies and safety. Providers are housed in a collaborative work zone with direct access to patient areas and core support spaces, while exam and procedure rooms are organized within pods of functionality to allow for quick modifications. While building functionality drove the design, incorporating beauty into the overall concept elevated the project to a new standard of healthcare within the Belgrade community.

Energizing traditional methods

To facilitate the “flow station” concept, the design team collaborated with providers to understand the existing flow of patient processes and determine the best method to streamline operations. The resulting design enables physicians and support staff to work side-by-side with ample connections to technology, patient areas, exam rooms, and procedure space. Various areas “flex” to serve multiple functions to enhance efficiency, increasing the number of patients treated per day.

A modern facade

The exterior showcases an assembly of flat edges and straight lines, embellished with a striking composition of mixed material siding and abundant glazing. It was paramount that the selected form and finish fit within the context of Belgrade, but also establish a unique aesthetic for the new Health Park.

Humanizing “white corridor” healthcare design

Registration exudes an intimate, welcoming atmosphere, partitioned by acoustical panels with obscured glass panes for privacy. A contemporary, open staircase provides visual interest to the lobby, artfully constructed of perforated metal panels to allow the passage of natural light, while a cluster of hanging pendant lights provide linear structure to emphasize the lofty, two-story ceiling.

Back to all projects?